La Societat Espanyola d’Oncologia Quirúrgica (SEOQ) té els seus orígens en la Societat Espanyola d’Oncologia (SEO), fundada el maig de 1970 per un grup de metges espanyols interessats en la recerca i el tractament del càncer. Amb el desenvolupament de la radioteràpia, la cobaltoteràpia i la quimioteràpia, així com la creació de l’especialitat d’Oncologia Mèdica el 1983, es van formar diferents grups especialitzats, donant lloc a la necessitat de societats independents.
Així, el 8 d’octubre de 1981, a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, es va celebrar la reunió fundacional de la Societat Espanyola de Cirurgia Oncològica (SECO), inicialment concebuda com una filial de la SEO. Per raons legals i administratives, es va establir com una societat independent.
El 6 d’octubre de 1983, la SECO va realitzar el seu primer acte científic dins del III Congrés de la SEO a Sevilla, incloent una taula rodona sobre el càncer de llengua, amb ponents de diferents especialitats quirúrgiques, radioteràpiques i quimioteràpiques.
La societat va continuar la seva col·laboració amb altres associacions i va participar en:
El 1986, la SECO es va integrar en la Federació de Societats Espanyoles d’Oncologia (FESEO), juntament amb altres societats oncològiques, respectant-ne la independència i fomentant congressos conjunts.
A mesura que la societat va créixer, es van produir diversos canvis en la seva organització:
Els motius del canvi de nom van ser:
Durant aquests anys, la SEOQ ha organitzat taules rodones sistemàtiques dins del Congrés Nacional de Cirurgia, consolidant-se com un referent en l’oncologia quirúrgica espanyola.
Amb una trajectòria consolidada i una integració en les principals xarxes internacionals, la SEOQ continua promovent el desenvolupament de l’oncologia quirúrgica a Espanya i a Europa, impulsant la investigació, la formació i la col·laboració interdisciplinària.